ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

24 januari 2020 ‘Ambtelijke zonneschijn (4)’

24 januari 2020 – we kregen een e-mail van het Finanzamt, waarin om te beginnen nog eens werd bevestigd, dat we niet naar de Verbandsgemeinde, maar bij het Finanzamt moesten zijn, als de installatie op het dak van het eigen huis staat.

Als we de Btw van de aanschaf terug willen krijgen (wat we willen gaan proberen), dan zou dat kunnen via de zogenaamde ‘Kleinunternehmerreglung’ kunnen. We moeten ons dan als bedrijf registeren en gedurende een aantal jaar ook omzetbelasting betalen. Dat laatste zou niet moeilijk moeten zijn, want dat kan via ELSTER, een online platform.

Voor het registreren van dit bedrijf(je) moet een formulier worden ingevuld, met maar liefst 155 vraag- en antwoordregels. Voor we aan deze klus kunnen beginnen, moeten we eerst kijken welke van de 2 formulieren we in moeten vullen. Er is namelijk een formulier voor een ‘Personengesellschaft’ en een voor ‘Einzelunternehmen’. Aangezien we met z’n tweeën zijn gaan we vol goede moed beginnen met het invullen van het ‘Personengesellschaft’ formulier.

Het duurt niet lang voordat we vastlopen in ambtelijke en juridische taal, wat ver af staat van ons taalgebruik in Duitsland. Een aantal aantal dingen kunnen we gelukkig op Internet vinden, al vragen ook Duitsers zich af waarom dit formulier niet in het ‘Duits’ is.

Het zal wel even gaan duren voor we het formulier ingevuld hebben.

(wordt vervolgd)

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.