ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

10 juli 2020 ‘een trap naar boven!‘

10 juli 2020 – vandaag wordt het met maximaal 30 graden (niet bij ons) wat minder warm in de regio. Ook klopte de kans op regen, want er viel af en toe een licht buitje.

Het werk was grotendeels een kopie van gisteren, al was op de vide het leem vervangen door Unterputz. Dit is een goed teken, want deze onderste en grofste laag leemstuc is de eerste stap op weg naar een gerepareerde leemwand.

Ook de koeienstaltrap vordert, de sparingen voor de treden zijn in de bovenste trapbomen gefreesd en de treden en trapbomen hebben we op maat gemaakt. Op een gegeven moment moest de ladder weg en gingen we tijdelijk via een omleiding naar boven. De trap was al begaanbaar, al zat er nog wel een stuk plafondbalk in de weg.

De resterende latjes die over waren van de puntkamer hebben we op de dakbalken van de vide gezet, want ook daar moet er een ventilatiespleet komen tussen het dak en de isolatie. Voorlopig is dit nog niet aan de beurt, maar ooit moet het toch een keer gedaan worden. Alles wat we nu doen hoeven we straks niet te doen.

De resterende tijd hebben we gebruikt om een paar planken voor het plafond van de puntkamer na te schuren en in impregneerolie te zetten, om te kijken hoe dat er uit ziet. Als test hebben we er vorig jaar al 1 gedaan. Het ziet er goed uit en als de glans van de natte olie weg is, dan kunnen ze er op, als de isolatie op z’n plaats zit.

Het trapwerk ging ondertussen verder en voor het einde van de werkdag was de trap begaanbaar. Voor het eerst sinds de bouw een paar honderd jaar geleden kun je zonder ladder naar boven! Hier en daar moet nog wat bijgewerkt of vaster gezet worden, maar de trap staat en dit is de mijlpaal van 2020!

 

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.