ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

24 juli 2020 ‘even over de drempel‘

24 juli 2020 – de dag begon zonloos, maar het was niet koud en windstil. De temperatuur kon oplopen tot 28 graden en dat betekent een warme dag, met een nog warmere puntkamer en vide. Gelukkig kunnen we nu ramen openzetten.

De werkdag begon met het aanmaken van Unterputz. Dit is een grof leem stucmiddel, wat als eerste op de lemen vakwerkvulling gaat. Die leemvulling is op veel plaatsen erg slecht, hobbelig en enorm stoffig. Op de slechtste stukken van de eerste 3 vakken zit nu Unterputz, morgen gaan we hiermee verder.

Af en toe doen we iets wat niets met het opknappen van het pand te maken heeft en dit keer was dat een wijnglas waar een stuk van de voet afgebroken was. Als eerste hebben we de rest van de voet er ook afgeslepen. Na het wegschuren van de scherpe kanten werd er een gat in een stukje op maat gezaagd eikenhout geboord, zodat we nu een wijnglas hebben met een eikenhouten voetprothese.

Om het kantelen van de nokbalk boven de vide te voorkomen zit (wij denken dat dit wel meevalt, maar het is een bouwvoorschrift) er aan de beide uiteinden een soort van gaffel. Die bestaat uit 2 balkjes die met draadeinden aan weerszijde van de staanders zitten, met de nok ertussen. Aan 1 kant hebben we die wat verplaatst zodat het in de toekomst verscholen zit achter het vakwerk in de punt van de vide.

Vorige keer hadden we het vakwerk je voor bovenin de punt van de vide getekend. Om een idee te krijgen van hoe dat er uit ziet, hebben we nu van planken een soort van nepvakwerkje gemaakt.

Helaas gaf dit niet echt een goed beeld; de planken hadden niet de juiste breedte en – nog belangrijker – de planken en de oude dakbalk aan de binnenkant van het dak ontbraken. We hebben het maar weer afgebroken en gaan eerst de dakbalk er tegenaan zetten.

Het idee is om tegen de planken aan de binnenkant van dak oude balken te zetten, zodat het er enigszins uit ziet als een oud dak. Overal kunnen we de oude dakbalken op de nieuwe schroeven, maar hier niet. Hier zit die net tussen 2 balken in en moet er iets gemaakt worden om de balk op vast te schroeven.

Het karwei van de dag was de ca. 15 cm hoge drempel tussen de koeienstal en de Scheune. Hiervoor hadden we vorig jaar al wel de stenen uitgezocht en het voorbereidende puzzelwerk gedaan, maar het echte werk, de stenen met mortel vastleggen moest nog gebeuren. Dat gingen we vandaag doen.

Het leggen van deze natuurstenen is wat anders dan modern tegelen, want niets is recht en vlak en dat geldt ook voor de plaats waar de stenen komen te liggen. Het is ook een extra uitdaging dat er meerdere lagen van ongelijke stenen op elkaar gelegd moeten worden.

Het was niet de eerste keer dat we tijdens een klus te weinig mortel hadden en moesten bijmaken, want er is meestal meer mortel nodig dan je vooraf verwacht. In totaal was er bijna 20 kg. Putz- & Mauermörtel nodig om de stenen vast te leggen.

De komende dagen lopen we dus over de drempel, zodat de mortel in alle rust kan harden en we de volgende keer de drempel kunnen gebruiken.

Inmiddels liep het tegen halfacht, een mooie tijd om te stoppen.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.