ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

27 september 2020 ‘handwerk’

27 september 2020 – de bovengrens van de temperatuur was met 13 gelijk aan gisteren, maar de ondergrens lag met 8 graden voor het eerst beneden de 10 graden.

Het oogstseizoen van de wijndruiven komt op gang, zo ook bij de overbuurman. De vers geplukte druiven moeten zo snel mogelijk in de pers om het sap eruit te persen. Tegenwoordig gaat dat bijna zonder uitzondering met een automatische elektrische pers, maar niet bij de overbuurman. Hij perst de druiven met de hand in een oude gerestaureerde wijnpers, die niet zou misstaan in museum, maar hier nog ‘in het echt’ gebruikt wordt. Omdat de menselijke kracht het verliest van de elektrische kracht, worden takjes e.d. minder uitgeperst, wat de smaak ten goede komt. Uiteindelijk delft de elektrische methode dus het onderspit.  Het was leuk om te zien hoe er in al die jaren niets veranderd is.

Omdat het Coronavirus eerder dit jaar ons werk in Kröv onderbrak, is het niet uit te sluiten dat dit weer gebeurt. Het is moeilijk in te schatten wanneer we weer naar Kröv kunnen en het zou dan best winter kunnen zijn. Om vorstschade te voorkomen hebben we daarom de waterleiding afgetapt. Blijkt dat later niet nodig te zijn geweest, dan kun je beter wat water verspild hebben, dan een kapot gevroren leiding te moeten repareren. 

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.