ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

20 oktober 2020 ‘Schuppen-Deckung’

20 oktober 2020 – geen temperatuurdip vandaag, maar een piek, want het kan 13 tot lokaal wel 20 graden worden. Ideaal weer om in de tuin te gaan opruimen en de grote aantallen kastanjes en bergen bladeren op de ruimen die elk jaar vallen. Het is wel handig dat we dit bij buren, tevens de boomeigenaren, kwijt kunnen. Jammer genoeg is een opgeruimde tuin van korte duur, maar duurt nog wel lang genoeg om een foto vanaf de steiger te maken.

Van het valwerkje boven het keukenraam hebben we wat onderdelen in de Halböl en Oxenblutrot gezet. Dit schiet aardig op, maar het zal wel volgend jaar worden voor we het op z’n plaats kunnen zetten.

De houtvezelisolatieplaten op de puntkamer zitten er bijna tot de nok op. Met het laatste stuk moeten we nog even wachten, want er moeten nog ventilatiegaten in het dak geboord worden. Aan de zonnecelkant van de vide komen dezelfde isolatieplaten. Hier kunnen we lastiger bij omdat er geen vloer ligt, maar vanaf de steiger die er nog staat voor het vakwerk hebben we het eerste stukje gedaan.

De dakdekkers zijn met z’n tweeën aan de rondingen aan de zijkant  (de wang) en de bovenkant van de linker dakkapel bezig. De rondingen worden gemaakt door relatieve kleine Schiefers zo over elkaar heen te leggen dat regenwater eraf loopt.

De boog die de Schiefer moet krijgen wordt in een standaard Schiefer gekrast, die dan op maat gehakt wordt. Af en toe wordt er gepast en indien nodig nog wat afgehakt. Het is 100% vakwerk handwerk, wat al vele eeuwen op dezelfde manier wordt gedaan.

De Schiefers hebben diverse maten (hoe kleiner, hoe meer er per vierkante meter nodig zijn) en worden in vaste patronen neergelegd (Deckung). Wij hebben gekozen voor een Schuppen-Deckung, een variant van de Altdeutschen-Deckung.

Deze daken zien er ouder en authentieker uit dan de modernere Universal-Deckung. De Schiefers vallen voor ca. 29% over elkaar heen, waardoor er zo’n 40-60 per vierkante meter nodig zijn, die veelal handmatig op maat gemaakt moeten worden. Logisch dus dat het een tijdje duurt.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.