ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

22 oktober 2020 ‘4.129 dagen later’

22 oktober 2020 – het weer blijft mooi, want het wordt 15 tot 22 graden en dat kan slechter in deze tijd van het jaar. Prima weer voor een herfstwandeling en dat hebben we dus ook gedaan.

De dakdekkers hadden het stuk boven de rechtse dakkapel gedaan tot bovenaan. Het dak rondom die dakkapel is aardig af en het ziet er net zo mooi uit als we voor ogen hadden. Helemaal af is de dakkapel nog niet, want aan de voorkant, boven en onder het raam, komen ook nog Schiefers. Er was weinig ruimte om met z’n tweeën verder te werken, dus begonnen ze ook aan de achtergevel.

Op 3 juli 2009 stond er ook een steiger bij de achtergevel die wat met Schiefers te maken had. Toen moesten de Schiefers eraf vanwege de grote verbouwing (in eerste instantie meer ‘sloop’) die er aan zat te komen. Daarna volgde een periode van ruim 4.100 dagen met een Schiefer-loze achtergevel. Vandaag was dus een bijzonder dag, want de dakdekkers begonnen aan de achtergevel!

In principe willen we het pand qua uiterlijk zoveel mogelijk terug brengen in de oude staat, maar we hebben de achtergevel toch op een aantal punten aangepast. De dakoverstek is iets groter, waardoor de gevel beter beschermd wordt en het staat ook mooier. Ook worden onder de overstek de Schiefers in een iets ander patroon gelegd. De 2 raamloze gaten (vrij tochtig voor een slaapkamer) zijn vervangen door 4 ramen. Boven het vakwerk zit nu ook een overstek, die moet voorkomen (en dat ook doet) dat het hout nat wordt. De onderkant van het vakwerk steekt iets naar buiten en heeft jarenlang regen e.d. opgevangen. Dit heeft het hout hier en daar behoorlijk aangetast en dat wordt nu voorkomen.

Zelf hebben we ook nog wat gedaan; er zijn weer een aantal planken voor de aftimmering van de puntkamer schoongemaakt en geschuurd en de resten de houtvezel isolatieplaten hebben we op de buitenmuur van de terraskamer gelegd. Tussen de balken van de vloer erboven zit namelijk geen muur en je kijkt hier tegen het houten boeiboord aan wat aan de buitenkant zit. Dit isoleert niet en daarom gaan we de ruimtes tussen de balken opvullen met isolatiemateriaal, waaronder deze restjes houtvezelplaat. 

 

 

 

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.