ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

24 oktober 2020 ‘waar gehakt wordt …’

24 oktober 2020 – de temperatuur ligt vandaag ergens tussen de 12 en 19 graden en lag bij ons gelukkig boven het gemiddelde. Weer prima weer dus om in de tuin kastanjes te rapen.

Omdat er in het weekend geen dakdekkers komen hadden we weer vrij spel op de steiger. Dat kwam goed uit, want een vallende Schiefer had de afgelopen week een gat in de dakbedekking van een ander deel van het dak gemaakt. Net als bij een fietsband hebben we dit gat met een plakker dicht gemaakt.

De spleet in een vakwerkbalk die we deels dicht gemaakt hadden met hout en zaagsel kreeg een laagje Oxenblutrot en valt nu niet meer op.

Boven iets minder dan de helft van de puntkamer komt nog een vloertje. De balken zitten er al jaren in en we willen nu beginnen met de afwerking aan de onderkant, oftewel het plafond vanuit de puntkamer gezien.

De eerste optie was witgeverfde OSB-plaat. Omdat OSB platen een gladde en een minder gladde kant hebben, hebben we proefstukjes gezaagd om te kijken op welke kant de verf het beste houdt en of de gaatjes van de spijkers (van het spijkerpistool) niet teveel zichtbaar zouden blijven.

Toen we bezig waren met verven kregen we opeens een heel ander idee. Een plafond van houtjes uit de leemwikkels die her en der uit wanden en vloeren gekomen waren. Dit zijn onregelmatig gevormde stukjes eikenhout in diverse lengtes van ca. 45 tot 60 cm.

Het idee is om onder de dubbele soort van balken een dikke plank te zetten die aan beide kanten iets uitsteekt. Hierop leggen we dan de houtjes van de leemwikkels. Om te kijken hoe dit staat hebben we paar houtjes schoongemaakt met de roterende staalborstel, ze op lengte afgezaagd en tussen de balken op houtjes gelegd.

Het resultaat beviel zo goed, dat we dit gaan doen.

Eerst zou er in de hele puntkamer een tussenvloertje komen, maar later hebben we besloten om het boven ongeveer 2/5 van de kamer te doen, zodat we het vakwerk van de achtergevel beter kunnen zien. De tussenvloerbalken die niet meer nodig waren hebben we eraf gehaald en die gaan we nu gebruiken voor het leemwikkelplafond. We gaan ze “onzichtbaar” vastzetten zodat het de indruk geeft dat het vloertje op de balken ligt. De eerste van de 4 hebben we vandaag gezaagd, de rest volgt.

Er was nog wat tijd over en die hebben we onder andere gebruikt om nog een baan folie tegen het dak van de puntkamer aan te zetten.

Daarna zat er werkdag er op.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.