ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

26 oktober 2020 ‘dakventilatie’

26 oktober 2020 – met 7 tot 13 graden doet de temperatuur een stapje  terug, maar gelukkig bleef het wel droog.

Op de zichtkant van het dak zitten Schiefers, maar op de zijkant, die vanaf de straat nauwelijks zichtbaar is, zit bitumen dakbedekking. Dit is niet alleen waterdicht, maar ook kan vocht van binnenuit er niet door naar buiten. Om die reden hebben we een geventileerd dak gemaakt, waar een luchtspleet achter de planken moet zorgen voor ventilatie en afvoer van damp. Aan de onderkant, verstopt achter de dakgoot zit een ventilatierooster en bovenop het dak zitten speciale Schiefers die een ventilatieopening hebben. Om alles te laten werken moeten er een stuk of 13 gaten (ca. 8 cm. diameter) door het dak geboord worden en dat is vandaag gedaan.

De schuine kant van het dak is bijna klaar en dus zijn de dakdekkers ook volop bezig met de achtergevel. Eerst de overstek en daarna de driehoek die naar boven toe steeds kleiner wordt. Ook hier wordt van onder naar boven gewerkt en vallen de Schiefers over elkaar heen om het water aan de buitenkant af te voeren. Voor verticale gevels zijn er ook verschillende patronen en wij hebben gekozen voor eenvoudige horizontale lijnen.

Behalve de achtergevel moeten er ook nog Schiefers op de voorkant van de dakkapellen komen, rondom het raam en in de driehoek erboven. Deze Schiefers zijn iets breder dan het hout, waardoor het hout erachter -waar geen Schiefers komen- beter beschermd wordt tegen de weersinvloeden.

Voor het leemwikkelplafond in de puntkamer hebben we de derde plank voor de ondersteuning gemaakt. Op de eerste zitten inmiddels 2 beitslagen, eerst notenbeits en daarna wengébeits en op de tweede alleen de notenbeits. Op de foto zijn de verschillende kleuren goed te zien en het ziet er aardig eikenachtig uit.

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.