ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

28 oktober 2020 ‘opkomende “zonnen”‘

28 oktober 2020 – het wordt met 10 tot 17 graden iets warmer en dat past goed bij het zonnige werk.

Vandaag stonden de laatste Schiefer rondom de ramen van de dakkapellen en in de driehoek erboven op het programma. In de driehoek komt een figuur wat je een opkomende of ondergaande zon zou kunnen noemen, De ene zonsopgang leek wat mooier te worden dan de andere, maar dat hoort bij handwerk. Dat leek de eer van de dakdekkers te na te zijn en hij paste de minst mooie zon aan, zodat we nu een tweelingzon hebben.

Wij gingen verder met de planken (halve balken) voor de ondersteunen het leemwikkelplafond in de puntkamer. Eerst op maat zagen en daarna beitsen. Dit tussenvloertje moet aansluiten op het vakwerk tussen de puntkamer en vide. Omdat daar niets zit om het vloertje op te leggen, gaan we daar een ondersteuning voor maken.

Het achterste deel van het pand heeft eigenlijk een vrij eenvoudige bouw, zonder tierelantijnen. Al eerder verbaasde men zich erover dat we in de koeienstal geen sierlijke vensterbank wilden hebben en ook de achtergevel moest passen bij de rest. Geen overmatige versieringen dus en geen afwijkende Schiefer patronen.

Helemaal “kaal” wordt het echter ook niet, want in de punt komt een soort zon en daar zijn ze vandaag aan begonnen. De onderste helft van de zon is af en de andere helft komt morgen.

Aan het eind van de werkdag begonnen de dakdekkers met afbreekwerk. Normaal betekent dit het begin van een karwei, maar dit keer niet. Het werk aan de zijkant van het dak met de dakkappellen was af en daardoor kon de steiger afgebroken worden!

1 comment to 28 oktober 2020 ‘opkomende “zonnen”‘