ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

3 juli 2021 ‘geen echt Trachtentreffen‘

3 juli 2021 – dit zou de mooiste dag van het weekend moeten worden, 22-28 graden en geen regen.

Normaal zou dit weekend het Trachtentreffen plaatsvinden, maar evenals vorig jaar ging het niet door, al was er wel iets georganiseerd waarvoor je je vooraf moest aanmelden.

Gister hadden we grootste gaten van het leemvakwerk tussen de toekomstige woonkamer en het terras gedicht met hele leemstenen en vandaag hebben we de iets kleinere gaten gedicht met brokken leemsteen en gruis.

Binnenkort gaan we aan de nieuwe trap naar de vide beginnen. Dit wordt een steektrap waarvan een paar treden aan de onderkant wat gedraaid worden. De balken die we hiervoor nodig denken te hebben, hebben we apart gelegd.

De gister gezaagde leemwikkellatten hebben we geïmpregneerd en nagedacht over verdere afwerking. Als de impregeneerolie droog is, zijn de latjes eigenlijk iets te licht van kleur. We hebben er 2 soorten beits opgedaan; rustiek eiken en noten en we denken dat het rustiek eiken wordt.

Ook de planken van de puntkamervloer zouden we graag iets donkerder zien en daar hebben we als test Tungolie en rustiek eiken beits opgedaan. Als het droog is maken we een keuze.

Na de forse snoeiacties van een paar weken geleden kunnen we weer goed bij bepaalde borders, waarvan we 1 muurtje gaan aanpassen. Daar zijn we nu aan begonnen.

De punt van de achtergevel, waar vorig jaar de leien op gekomen zijn, wordt aan de binnenkant tussen de vakwerkbalken geïsoleerd met houtvezel isolatieplaten van ca. 8,5 cm dik. Als afdeklaag komt er leemstuc op met witte leemverf. Al met al niet de beste isolatie in de huidige tijd, maar er is geen ruimte voor meer isolatie.

We zijn er nog niet helemaal uit hoe we de platen vast gaan zetten. Vandaag de eerste test met montagekit, waarbij we de isolatie in het eerst vak met klemmen aangedrukt hebben (= lastig en kost veel tijd) en in het tweede vak zonder klemmen aangedrukt hebben (hopelijk werkt dat). Morgen kunnen we het resultaat bekijken.

De rest van de dag hebben we aan het zeil van de terraskamer gewerkt. Dit witte zeil, wat aan de binnenkant van het vakwerk komt, vervangt het huidige lelijke blauwe zeil aan de buitenkant. Tegelijkertijd moet het zeil ook “katdicht” vastgemaakt worden, waardoor het wat meer tijd kost. Het witte zeil is nu af, inclusief de raamopening met doorzichtig plastic. Volgende keer kan het blauwe zeil eraf en kunnen we het zeil voor het terrasvakwerk doen.

Door jarenlange regen en vocht is een deel van het vakwerk zeer slecht, of zelfs helemaal weg. Dit is de reden dat we een soort afdakje hebben gemaakt en we willen zien of dit goed werkt.

Tussen het werk door waren er nog wat parkeerperikelen, want iemand had z’n auto bijna in onze deuropening geparkeerd. Later bleek dat hij dacht dat hier niemand woonde.

We waren later klaar dan normaal, maar door het windstille weer konden we toch nog geruime tijd buiten zitten.

Leave a Reply