ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

9 juli 2021 ‘steektrapversterking‘

9 juli 2021 – omdat er een temperatuur van 19 tot 26 graden was voorspeld, dachten we ‘s avonds aan de Mosel te kunnen eten, maar dat feest ging niet door. De hele dag door vielen er buien en pas in de avond kwam de zon door. Hopelijk is het weer morgen beter.

Het leem waarmee we de vorige keer gaten gedicht hadden in de toekomstige woonkamer wand, was nu droog genoeg om met de Unterputz te beginnen. Dit is het grofste leemstucmiddel, wat er als eerste op komt. Het eerste vak is gedaan en het is een wereld van verschil.

De polijstschijf op de slijpmachine hadden we vervangen door een staalborstel, om te kijken of het hiermee makkelijker was om de leemwikkellatten schoon te maken. We moeten er nog ca. 190 en elke vergemakkelijking is meegenomen. Het resultaat viel niet tegen; zo’n 80/90% van het vuil gaat er zonder moeite af en het laatste stukje doen we wel met de haakse slijper.

Ondertussen was ook de trappenmaker aangekomen en konden we gaan overleggen over de steektrap. De uitgezochte balken waren helaas net iets te kort. We gaan er 2 aan elkaar maken en voor het onderste deel tot aan de knik gebruiken we een iets dikkere balk. Die knik komt erin zodat de onderste treden iets gedraaid zijn, waardoor je er makkelijker op loopt.

Ook de rechter trapboom, die recht blijft, was te kort en hier komt een stuk aan met een ‘Schräges Hakenblatt mit Keilen’ verbinding. Omdat het een steile trap is, is de belasting niet zo heel groot. Vandaag zijn we begonnen aan de verbinding, morgen maken we het af.

Bij het witte zeil waren we een klein stukje vergeten en dat hebben we nu dichtgemaakt. Toen dit gedaan was hebben we het nodige hout beter neergelegd en overlegd over het terugzetten van de oude balkconstructie in de puntkamer. We kwamen hier niet helemaal uit en moeten eerst op oude foto’s kijken naar de originele constructie.

Leave a Reply