ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

10 juli 2021 ‘de steektrapbomen‘

10 juli 2021 – het weer was deels het omgekeerde van gisteren, overdag warm (21 tot 27 graden) en zonnig en ’s avonds regen.

Vandaag stond vooral de toekomstige woonkamer op het programma en het werk was een vervolg van gisteren. De leemvulling van de vakken van het vakwerk achter de trap werden gerepareerd met Unterputz. Als de trap er eenmaal staat kun je er lastig bij.

De rechter trapboom wordt recht en de 2 delen worden met een ‘Schräges Hakenblatt mit Keilen’ verbinding aan elkaar gemaakt. Het maken van de verbinding was wat lastiger doordat de 2 balken die aan elkaar gemaakt moesten worden niet dezelfde dikte en hoogte hadden.

De test van de verbinding verliep prima. De uiteinden lagen op blokken en probleemloos konden er 2 personen op staan. In het echt heeft de trapboom veel minder te verduren, dus kunnen we de trap met een gerust gevoel gaan gebruiken.

In de linker trapboom komt een knik zodat de onderste treden iets gedraaid zitten. Dat komt goed uit, omdat er in de 2 stukken balk een behoorlijk groot maatverschil zit. Dat valt nu nauwelijks op.

De treden gaan we maken van eiken wagonplanken van ca. 4 cm dikte. De planken zien er behoorlijk doorleefd uit en dat past prima in het geheel. In de trapbomen komen sparingen waarin de treden zitten, zodat het een stevig robuust geheel wordt.

Met de eerste 2 treden hebben we een testopstelling gemaakt en dat zag er goed uit. Als de trap af is, dan zal het lijken alsof die daar altijd heeft gestaan. Jammer genoeg moeten we alles weer weghalen, omdat de vloer eronder en de wand erachter nog niet af zijn.

Op het vakwerk van het toekomstige inpandige terras komt tijdelijk doorzichtig plastic. Dit omdat er binnen nog wanden geheel of gedeeltelijk ontbreken en we niet willen, dat regen wind, vliegend ongedierte en katten vrij naar binnen kunnen. We kregen het net niet af, dus volgende keer verder.

Het andere deel, met het witte zeil, was wel grotendeels af en de helft van het blauwe zeil kon eraf. Het ziet er vanaf de tuin meteen heel anders uit en het stimuleert om verder te gaan met de rest van de gevel.

 

Je bent helaas te laat om een reactie te geven.