ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

9 augustus 2021 ‘leemwikkellatborsteldag‘

9 augustus 2021 – de temperatuur gaat een paar graden omhoog en met 19 tot 25 graden begint het op een zomer te lijken, al blijft de kans op een bui ook aanwezig.

Het borstelen van de leemwikkellatjes was de hoofdactiviteit vandaag. Aan deze latjes zit nog het nodig leem van de leemwanden en -vloeren waar ze uit komen en dat moet eraf. De eiken latjes worden namelijk hergebruikt in een slaapkamerplafond.

Ze worden in 2 gangen geborsteld; eerst gaat het grootste deel van het leem eraf met de roterende staalborstel op de slijpmachine en daarna doen we het laatste restje met een staalborstel op de haakse slijper.

Als laatste worden ze op maat gezaagd en kan de nabehandeling beginnen. Eerst worden de latjes geïmpregneerd en daarna ‘rustiek eiken’ beits. Is dat gedaan, dan zijn ze klaar voor (her)gebruik.

Tussendoor hebben we ook nog een paar sloophoutplanken schoongemaakt. Hiervan staat nog een aardig voorraadje wat gedaan moet worden, voordat ze als dakbeschot voor de slaapkamer gebruikt kunnen worden.

Voordat het dakbeschot erop kan, wordt de ruimte tussen de dakbalken geïsoleerd met houtvezelplaten en steenwol, afgedekt met dampremmende folie. De houtvezelplaten moeten er als eerste op en daar hebben we vandaag ook aan gewerkt.

Leave a Reply

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.