ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

10 augustus 2021 ‘nepwerk‘

10 augustus 2021 – vandaag kan er nog een bui vallen en ligt de temperatuur tussen 19 en 27 graden. Vanaf morgen wordt het echt zomer met temperaturen boven de 30 graden.

We hebben nog lang niet genoeg leemwikkellatjes schoongemaakt, dus dit stoffige karwei stond ook vandaag weer op het programma en ook nog op de nodige dagen na vandaag.

De leemwikkellatjes in het plafond van het tussenvloertje in de puntkamer komen op halve “balken” te liggen. Hierdoor krijg je – net als bij de originele vloeren- het idee dat het hele balken zijn met een groef erin waar de latjes zitten.

In totaal zijn er 4 nepbalken nodig, waarvan 3 van ruim 4 meter lang. 2 hadden we vorig jaar al gedaan en de 3e, die al klaar lag te wachten, was vandaag aan de beurt. Voordat die erop kon, moesten eerst de bevestigingspunten gemaakt worden. Om het zoveel mogelijk op een balk te laten lijken, maken we de plank onzichtbaar van bovenaf vast.

Nadat de 4 ophangpunten gemaakt waren kon de plank er tegenaan. Dat geen redelijk soepel en even later zaten de 8 schroeven erin. Om het stevig vast te zetten hebben we ook nog montagekit gebruikt en de plank met lijmklemmen extra vast gedrukt. Als de lijmklemmen er morgen af gaan, kunnen de latjes erop die af zijn.

De 4e (nep)balk moet nog; die bestaat uit 2 stukken, omdat er in het midden een staander in de weg staat. We kunnen de onderdelen al wel maken, maar nog niet vastmaken omdat er steigerbuizen in de weg zitten.

’s Middags hebben we de eerste leemwikkellatten definitief vastgezet met een klein beetje kit en 2 tackers. Het heeft niets te houden, maar ze moeten niet verschuiven als je er met iets tegenaan stoot.

In totaal moeten we bijna 10 strekkende meter doen. De eerste meter ligt nu vast, dus nog 9 te gaan. Ook liggen er nog de nodige latjes klaar om geïmpregneerd te worden. We denken ongeveer een kwart van het totaal schoongemaakt en de vraag is of we er genoeg hebben…..

Het laatste karweitje van de dag was weer een baan houtvezelisolatie afmaken. We hebben nu 2 banen tot aan de nok gedaan, nog 6 te gaan en dan is 1 kant af.

Leave a Reply

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.