ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

11 augustus 2021 ‘gefixeerd leem‘

11 augustus 2021 – de zomer komt weer terug en de temperatuur kan oplopen tot 30 graden.

De lijmklemmen van de plank die de leemwikkellatjes ondersteunt konden eraf en gelukkig bleef de plank hangen. Iets anders hadden we eigenlijk ook niet verwacht.

Ook vandaag waren er weer de nodige stofwolken zichtbaar in de werkplaats bij het schoonmaken van de wikkellatjes. We hebben er weer een aantal schoongemaakt, op maat gezaagd, geïmpregneerd en in de eiken beits gezet. Klaar om morgen vastgezet te worden.

Leem is een ideaal product om wanden mee af te werken, maar het heeft ook een nadeel en dat is dat het stoffig blijft. Op Internet hadden we een kleurloze ademende leemfixeer gevonden, precies wat we nodig hebben. Het werd vandaag geleverd en we konden er meteen mee aan de slag. We hebben de 5 vakken in woonkamer2 gedaan. Dit stuk wand is nu klaar en de trap kan geplaatst worden.

De fixeer ziet eruit als waterige melk en je kunt het met een kwast op het leem doen. Het trekt meteen in de leem en de wittige kleur verdwijnt. De bovenste laag leemkorrels worden als het ware aan elkaar vastgelijmd, waardoor een redelijk vast oppervlak ontstaat. Volgens de fabrikant zou het zelf afneembaar moeten zijn, maar dat hebben we nog niet geprobeerd.

Het laatste karweitje van de dag was weer het zagen van houtvezelplaten voor de isolatie van de puntkamer. Tijd om ze erop te zetten was er niet meer, dat doen we morgen.

Leave a Reply

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.