ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

10 september 2021 ‘hoog, droog en warm‘

10 september 2021 – vandaag was het op zich een mooie nazomer dag met temperaturen van 19 tot 25 graden. Jammer genoeg viel er net een bui tijdens de koffiepauze, waardoor buiten zitten geen optie was.

Op het inpandige terras blijven de onderkanten van de balken in het zicht. Het zijn echter “moderne” lichte Douglas balken en dus gaan we die donkerder maken met notenbeits. We hebben een stukje gedaan om te kijken hoe dat staat en het ziet er wel aardig uit.

Het grootste deel van de wand tussen woonkamer2 en het terras wordt glas, maar 1 vak blijft gevuld met leem. Dit is een oude tussenwand waarbij men vroeger geen aandacht aan de afwerking had besteed. Voor het toekomstige terras moet dat mooier en vandaag zijn we begonnen met vullen van de gaten met afval resten van leemstenen.

Het grootste deel van de dag hebben we gewerkt op en aan het tussenvloertje van de puntkamer, de hoogste vloer in het huis. De stahoogte is hier ca. 1,4 meter en je staat dus in de punt van het nog ongeïsoleerde dak. Als buiten de zon schijnt is het warm en door de vernieuwde dakbedekking sta je hier hoog, droog en op dagen zoals vandaag ook warm.

Als test hebben we weer een paar vloerplanken schoongemaakt, geïmpregneerd en in de Tungolie gezet. We zijn er nog niet uit of ze zo bruikbaar zijn in woonkamer2, of dat ze nog iets donkerder moeten worden.

Bij de 2e baan wikkellatten hebben we extra planken gemaakt om de isolatie tegen te houden en ook hebben we aan het eind van de banen plankjes gemaakt. In de middelste baan komt verlichting, waarvan we vandaag het eerste lampje gemaakt hebben.

De 2 buitenste banen hebben we afgemaakt; eerst jute op de wikkellatjes, dan dampremmende folie (die geen damp, maar steenwolpluisjes moet tegenhouden) en vervolgens 2 lagen van 8 cm steenwol.

De opening tussen de bovenkant van de vakwerkwand en de onderkant van het tussenvloertje dichten we af met een 3 cm dikke plank. Die plank hadden we vorige jaar al gemaakt en nadat we een steigerbuis weggehaald hadden, konden de plank erop. Er zitten wel behoorlijk grote kieren tussen de redelijk rechte plank en de vrij kromme vakwerkbalk en morgen gaan we wel kijken hoe we dat dichtmaken.

1 comment to 10 september 2021 ‘hoog, droog en warm‘

Leave a Reply

  

  

  

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.