ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

25 september 2021 ‘de Buxushoutoogst‘

25 september 2021 –  de weergoden doen er vandaag weer een graadje bij en het zou 20 tot 26 graden kunnen worden.

Aan de achterzijde aan de tuinkant komt een inpandig terras, met daarnaast een kamer(tje); de terraskamer, met een deur naar woonkamer2 en naar het terras. Net als bij het terras, is ook hier de vakwerkwand aan de kamer hard aan renovatie toe.

Vandaag hebben we een begin gemaakt door de grootste gaten in het leem te vullen met leemsteengruis en leemsteenafval. Het zal wel even duren voordat het droog is en dan kunnen we verder met de leemstuc.

Boven in de puntkamer werd er verder gewerkt aan het isoleren van de achtergevel. Tussen de balken in komt houtvezelisolatieplaat van 8 cm. Dikker gaat niet, want dan steekt het uit. De isolatieplaten worden zo goed mogelijk op maat gezaagd en dan op de planken gelijmd.

Een tussendoorkarweitje was het uitgraven van een oude Buxus struik, die de aanvallen van de gelijknamige motten een paar jaar geleden helaas niet had overleefd. We wilden kijken of er nog een stukje bruikbaar hout uit de stam te halen was.

Buxus hout is enorm duur, de prijs kan makkelijk oplopen tot boven de EUR 65.000 per kubieke meter, oftewel zo’n EUR 20 per kilo. Een kubieke meter haalden we bij lange na niet, maar er kwam wel een stukje bruikbaar hout uit.

Vanwege de voorschriften van het Bauamt, hebben we de oude dakconstructie grotendeels vervangen door een nieuwe, waarbij het oude eikenhout noodgedwongen plaats heeft moeten maken voor nieuw Douglashout. Om het een meer passend uiterlijk te geven, gaan we het Douglashout wat in het zicht blijft ‘verdonkeren’ met beits. 

Het isoleren van het dakkapelloze dakdeel van de puntkamer schiet ook aardig op. We zijn bijna bovenaan met de 2 lagen steenwol van 8 cm, met daar overheen de dampremmende folie.

De rest van de werktijd ging op aan het leggen van de OSB-platen op het tussenvloertje van de puntkamer. Zoals op veel plaatsen, was het ook hier niet helemaal haaks, zodat er scheve stroken van de platen afgezaagd moesten worden.

Vanaf het tussenvloertje tot de nok ontbreekt de wand tussen de vide en de puntkamer. Voor zover wij kunnen nagaan heeft daar nooit een afdichting gezeten, waarschijnlijk omdat die ruimte bovenin niet gebruikt werd. Dit dichtmaken staat op de ‘to do’ lijst, maar tot het zover is, heb je vanaf het tussenvloertjes nog een mooi uitzicht op de oude zolder met de originele dakconstructie. 

Leave a Reply