ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

26 april 2022 ‘een koele ontvangst’

26 april 2022 – aan het einde van de middag kwamen we aan in een koel Kröv en een nog wat koelere woning. In de woonkamer was het 14 graden, in de gang net boven de 10 en in de werkplaats 8. Op de bovenverdiepingen is de temperatuur, vanwege de gebrekkige isolatie, sterk afhankelijk van de buitentemperatuur en daar hebben we (nog) geen permanente thermometers hangen.

Bij de rondgang door de tuin viel op, dat de tuin veel minder wild was dan eerdere voorjaren. Dit komt omdat we nu voor het eerst de meeste struiken al in de herfst hadden gesnoeid. Wel lagen er, zoals elk voorjaar, de nodige bergen kastanje bladeren.

Ook was een groot deel van de benedentuin bedekt met een groen tapijt van een plantje, waarvan de bolletjes elk voorjaar in grote getalen opkomen. Jammer genoeg bloeien ze niet en gelukkig verdwijnen ze al vrij snel. Welk plantje het is weten we nog niet.

Binnen viel een grote vocht- en schimmelplek op de muur in de gang bij de keukendeur op. We hebben hier al vaker last van vocht gehad en hebben geen idee waar het vandaan komt. Het staat nu op de ‘to do’ lijst en er zal wel het nodige hak- en breekwerk nodig zijn om de oorzaak te achterhalen.

Aan de andere kant van de deurpost van de keukendeur lag een hoopje gruis. Het lijkt gruis van stuukwerk te zijn, want precies boven het hoopje gruis, was een stukje stuukwerk weg. Hoe dat zo vergruisd is, is vooralsnog een raadsel en we zetten het op de werklijst van dit jaar.

Iets wat geen echt raadsel was, was wat bruinachtig gruis op de kookplaat. Recht boven de kookplaat loopt een oude eiken balk en hierin zitten dus waarschijnlijk weer ongewenste knagers. Het keukenplafond is wel hoog, maar met een trap kunnen we er wel bij om er anti-knaagspul op te doen.