ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

7 juni 2022 ‘plankentest’

7 juni 2022 – na de stevige regenbuien van de afgelopen dagen, was de temperatuur iets gezakt, tot 18 tot 23 graden en bleef de regen beperkt tot motregen. Behalve het ophangen van een insectenhotel, hebben we vandaag binnen gewerkt.

Vandaag kunnen we weer volop herrie maken en hebben we de kastplank op maat gezaagd.

Als het kan testen we of zelfgemaakte dingen sterk genoeg zijn. Dit keer werd de kastplank getest en die doorstond met glans een belasting van meer dan 80 kilo. Voor de zekerheid is de plank geïmpregneerd en als die droog is, dan kan die in de kast.

Vorig jaar zijn we begonnen met het herstellen van het leem in het vakwerk tussen de terraskamer en woonkamer2. De kant van woonkamer2 is inmiddels af, maar aan de kant van de terraskamer moet nog het nodige leem hersteld worden.
Als eerste komt er een laag grove leemstuk op het oude leem en daarna zien we wel wat er nog meer opkomt.

In de puntkamer en de vide gaan we de nodige oude, veelal niet-rechte, dakbalken terugzetten. Hiervoor moeten de balken wel ontspijkerd en schoongemaakt worden. Dit is een aardige klus, want er zijn balken met meer dan 100 oude spijkers en nagels. Het leuke is, dat je de hele geschiedenis van de spijker tegenkomt, van handgesmede spijkers tot stalen betonnagels.