ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

9 juni 2022 ‘tijdrovende houtwissel’

9 juni 2022 – vandaag doet het weer een klein stapje terug, met een temperatuur tussen 14 en 22 graden en regenbuien. Dit is geen probleem, want er staan vandaag binnenwerkzaamheden op het programma.

Een deel van het vakwerk van het toekomstige inpandige terras moest nog schoongemaakt worden. We doen dat met nylon borstels in een kleine accuboormachine en dat gaat goed. Hiermee beschadig je het leem nauwelijks, iets wat met een staalborstel in een haakse slijper wel het geval is. Nadat het hout schoon was, hebben we het geïmpregneerd en volgende keer kan de lijnolie erop.

Het eerste vak wat in de terraskamer was gestuukt met Unterputz was droog. Tijdens het drogen zijn er behoorlijke krimpscheuren ontstaan, maar zolang de leem vast zit, is dat geen probleem. Zit de leem rondom de scheur los, dan moet het eraf en moet het opnieuw gestuukt worden. Dit was dus niet het geval en de Oberputz kon erop. Dit is een wat fijnere leemstuk, die scheuren en oneffenheden van de Unterputz gladstrijkt.

De lijmklemmen van de slaapkamerkast konden eraf en de nieuwe plank kon er definitief in. Een paar jaar geleden hadden we de kast redelijk waterpas gezet, maar nu stond die behoorlijk scheef. We denken dat dit gekomen is doordat de kast met 1 poot op een relatief smalle vloerplank stond en dat de plank wat doorgebogen is. Links en rechts ligt er nu een plankje onder de poten, zodat het gewicht wordt verdeeld over meerdere planken.

Het komt regelmatig voor dat een karweitje veel langer duurt van verwacht en dat was ook zo, toen we een slecht stukje hout in de achtergevel op de puntkamer gingen vervangen. Er bleef maar vermolmd hout uit het groter wordende gat komen.

We hadden dit duidelijk gemist bij het beplanken en uiteindelijk kwam er op het hele deel een afwerklat. Nu lijkt die nog nieuw, maar zodra de impregneerolie droog is, is het net zo oud als de rest. Met recht kan dit een tijdrovende houtwissel genoemd worden.