ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

21 juni 2022 ‘half werk’

21 juni 2022 –de werktijd was beperkt, maar nadat we de meegenomen spullen uitgeladen en gestald hadden, konden we toch nog wel wat doen.

Op het vakwerk van de achtergevel van de puntkamer, gaan we een nieuwe afwerkmethode proberen. Voorheen deden we er een laag Feinputz op en dan 2 lagen leemverf in de gewenste kleur. Nu wordt het een laag Feinputz die al de gewenste kleur heeft middels natuurlijke kleurstoffen. In dit geval is dat wit en als het bevalt hoeven we geen 2 keer meer te verven. Hoewel tijd hier niet het meest belangrijke criterium is, is het mooi meegenomen als je zo de nodige uren/dagen kunt besparen.

Voor we het nieuwe afwerkspul gaan testen, willen we eerst het hout van het vakwerk af maken, zodat het makkelijker schoon kunnen maken. We doen er een laag noten beits op, zodat het hout een mooiere kleur krijgt en ook minder stoffig is.

Aan de onderkant van het vakwerk in de puntkamer moet een plint komen, als afscheiding tussen de vloer en het leem. Normaal is dit de onderbalk van het vakwerk, maar omdat de nieuwe vloerbalken hoger zijn de oude, gaat dat hier niet.

Hiervoor gebruiken we een 3 meter lange oude dakbalk van ca. 10×10 cm, die we in de lengte doormidden zagen. Omdat het keihard eikenhout is,  de balk krom en getordeerd is en er resten van spijkers in zitten, valt het doorzagen niet mee. Wat later dan gepland was het halveringswerk klaar en over het resultaat zijn we redelijk tevreden. Nu kunnen de 2 stukken verwerkt worden in de achtergevel.