ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

22 juni 2022 ‘geen fijne hapjes’

22 juni 2022 – de weervoorspellers doen er elke dag een paar graden bij, met de toevoeging dat er kans op regen en onweer is. Vandaag wordt het 23 tot 30 graden en er viel geen regen. Mooi weer om ook buiten te werken en dat hebben we dus gedaan, want er is altijd wel wat te doen in de tuin.

Op de terraskamer stond het aanbrengen van een laag Oberputz op het programma. Om het wat gladder te krijgen zijn we er met een soort grote schuurspons overheen gegaan. Er leek wat mee stro (wat dienst doet als wapening) in te zitten, maar als het goed is verdwijnt dit uit het zicht als de afwerklaag erop komt.

Om de halve balken, die we gister gezaagd hebben, erop te kunnen zetten, moeten er hapjes van ca. 2 cm diep uit alle staanders van het vakwerk gehaald worden en ook moet er wat houtvezelplaat weg geschraapt worden. We doen dit op de ouderwetse manier met hamer en beitel.

Omdat het vlakbij de vloer zit en het oude eikenhout keihard is, is het een lastig tijdrovend karweitje om de hapjes eruit te halen. Hard met de hamer slaan gaat niet vanwege de Schiefers op de gevel. Vandaag hebben we de hapjes links eruit gehaald, morgen kunnen we de halve balk er hopelijk op zetten.