ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

23 juni 2022 ‘dichte tochtspleten’

23 juni 2022 – het weer doet er weer iets bij en de temperatuur kan oplopen tot 32 graden. Net als in de afgelopen dagen is er weer kans op regen (er viel niets) en dat zouden lokaal behoorlijke plensbuien kunnen zijn. Tijdens de bewolking konden we mooi wat in de tuin doen, want zonder wolken was het te warm.

Antislipmatten in de gereedschapsladenkast leggen was één van de karweitjes, die al een tijdje waren blijven liggen. Vandaag was het zover en nu kunnen we de laden open- en dichtdoen, zonder dat het gereedschap door de hele la schuift.

In de puntkamer hebben we de eerste plintbalk op z’n plaats gezet, om te kijken of alles past. Dat was gelukkig het geval, al moesten we vanwege de kromheid de plintbalk wel aandrukken met plankjes.  Voordat die geïmpregneerd kan worden en definitief vastgemaakt kan worden, moet er eerst nog een stukje van 34 cm aangezet worden, omdat de balk net iets te kort was.

Hiervoor hebben we een stukje van een andere oude eiken dakbalk gebruikt. Omdat de verbinding nauwelijks belast wordt, hebben we het koud op elkaar gelijmd, met voor de zekerheid een diagonale schroef van 10 cm lang. Na het lijmen hebben we de versgezaagde delen van het vakwerk en de balk geïmpregneerd. 

Omdat de lijm en de impregneerolie een tijdje moet drogen, zijn we aan de plintbalk van de rechterkant begonnen. Ook hier moeten hapjes uit 5 staanders worden gehaald en het lukte vandaag om de eerste te doen.

De nieuwe vloerbalken (die hoger zijn dan de oude) en de nieuwe vloer, konden niet tegen het oude vakwerk van de achtergevel aan gezet worden, omdat die gevel verzakt en scheef is (en dat wilden we zo houden). Het gevolg was, dat er overal spleten zaten, waar wind en vliegend ongedierte vrije doorgang hadden.

In een slaapkamer zijn deze spleten niet wenselijk en dus moesten ze dichtgemaakt worden. Na wat wikken en wegen hebben we gekozen voor reepjes van 2 cm dikke houtvezelisolatieplaten. Afhankelijk van de plek zitten er 2 of 3 lagen op elkaar, met een breedte van 2,5 tot 6,5 cm.