ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

24 juni 2022 ‘de eerste plintbalk’

24 juni 2022 – vannacht heeft het eindelijk geregend en ‘s middags viel er ook nog wat. Het was weliswaar niet veel, maar de tuin zal er toch wel iets aan hebben. De temperatuur neemt een duikje omlaag en het wordt vandaag 21 tot 27 graden.

De lijmpoging om de plintbalk te verlengen was gelukt en we konden de balk in al z’n kromheid erop zetten. Dat viel niet mee, maar met de nodige planken en spieën om het aan te drukken, kregen we de balk aardig op de juiste plaats. De balk zit met schroeven vast aan het vakwerk. De 6 mm dikke schroeven zitten verdiept in een gat van 18 mm. Later komen hier stukjes vakwerkpen op, waardoor het nog wat “echter” lijkt.

Hier en daar zitten er kieren tussen de plintbalk en de isolatieplaten. Dit is lastig met het leemstuken en daarom hebben we hier latjes in gelijmd.

Nu de plintbalk erop zit, kunnen we verder met het leemstuken van de onderste rij vakken. Omdat de ondergrond van deze vakken vrij vlak is, kan er meteen Oberputz op. Het is niet nodig om er eerst Unterputz op te doen en dat scheelt de nodige tijd en materiaal.

Het laatste karweitje van de dag was een nieuwe poging om de ongewenste knagers in een balk in het plafond van de keuken weg te krijgen. Op dezelfde plek als de vorige keren lag weer houtstof.