ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

28 juni 2022 ‘iets nieuws’

28 juni 2022 – de afgelopen dagen heeft het een paar keer geregend, maar vandaag zou het droog moeten blijven, met temperaturen van 26 tot 28 graden.

Vandaag stond er wat nieuws op het programma in de puntkamer. De laag Feinputz die normaal als laatste op het vakwerk komt, met daarna 2 lagen witte leemverf, doen we er nu als 1 laag op. Deze, voor ons nieuwe, afwerklaag is van zichzelf al wit en extra verf is in principe niet nodig.

We zijn bovenaan in het vakwerk begonnen en het werkt wat anders dan met pure leem. De maximale laagdikte is 2 mm en het heeft een pasta-achtige structuur. In tegenstelling tot leem is het niet onbeperkt houdbaar, maar moet het binnen 24 uur verwerkt worden. Je mag er naderhand geen water bijdoen om het dunner te maken.

We zijn wel tevreden met het resultaat. Het is even afwachten hoe het er uit ziet als het droog is, maar op dit moment zien we het wel zitten om de hele achtergevel hiermee te doen.

Omdat de linker plintbalk erin zit, kunnen de aangrenzende vakken in de Oberputz gezet worden. De ondergrond is vrij vlak en daardoor is hier geen Unterputz nodig. We konden ruim 1,5 vak doen en toen was de emmer leemstuk leeg; morgen gaan we hiermee verder.

Op de puntkamer stond ook het vervolg van de rechter plintbalk op het programma. Uit 4 staanders moesten nog hapjes gehakt worden; dat lukte vandaag. Wat iets minder goed lukte was de plintbalk erop zetten om te kijken of die paste. Er zat wat isolatie in de weg en toen die weggehaald was, paste die al beter. Hopelijk zit die echt goed als de schroeven erin zitten.

Het laatste karweitje van de dag was het impregneren van de achterkant van de plintbalk en de hapjes die uit de staanders gehaald waren. Vannacht kan de impregneerolie drogen en dan kan morgen de 2e plintbalk erop.