ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

23 juli 2022 ‘isolatiemozaïek’

23 juli 2022 – met 23 tot 30 graden is het ietsje minder warm. Er is lokaal een regenbui voorspeld, maar over het algemeen lijken dit soort buien niet bij ons te vallen.

Het werk was een voortzetting van hetgeen waarmee we de hele week al bezig zijn. In de puntkamer zijn er vandaag zelfs 2 afgewerkte vakken bijgekomen, waardoor de teller van de resterende vakken nog maar op 2 staat. Deze laatste vakken zijn niet recht en het hout is ook niet recht en vlak, waardoor het zeker in de hoeken een priegelkarweitje is.

Op de vide zijn we begonnen met het isoleren van de stroken tussen de dakbalken. Onderin hebben we het geïsoleerd met restjes houtvezelplaat en steenwol. De dikte is ca. 20 cm, wat meer kou en warmte buitenhoudt dan geen isolatie.

Om te voorkomen dat er vocht in de isolatie en het dak komt, komt er een laag dampremmende folie op de isolatie. Die voorkomt bovendien dat er pluisjes isolatie naar beneden vallen.

Het nadeel is, dat je de folie zou kunnen zien. Dit deel van het dak wordt namelijk afgetimmerd met de oude planken die we bij het afbreken van het dak bewaard hebben. Die planken zijn niet allemaal even recht en vallen niet in elkaar zoals moderner dakbeschot met veer en groef.

We zouden de planken recht kunnen zagen, maar we hebben ervoor gekozen om de planken zo origineel mogelijk te laten, met als gevolg spleten van meer dan 1 cm.

Om te voorkomen dat de glimmende plastic-achtige folie zichtbaar is op de naden tussen de planken, komt er op de naad een strook jute. Of het 100% werkt is afwachten, maar het zal er sowieso beter uitzien.

Bij de onderste planken kun je relatief gemakkelijk bij, want een trap of steiger is niet nodig. Om die reden gaan we onderaan wat bredere planken gebruiken. De onderste plank ging nog wel, maar de 2e plank (bijna 4 meter lang en ca. 28 cm breed) viel tegen; daarvoor waren eigenlijk meer mensen nodig.

Om toch in je eentje de lange planken erop te kunnen zetten, hebben we een in het midden een steun gemaakt. Hierop kun je de plank leggen die vastgezet moet worden. Door er kleine stukjes hout tussen te doen, blijft de plank op z’n plaats liggen bovenop de plank die al vast zit.

Om het te testen hebben we er nog een plank opgezet en dat ging nagenoeg probleemloos. De onderste ca. 60-70 cm is beplankt; nog ruim 5 meter te gaan.

In de lagedeurkamer krijgen we een steeds beter zicht op het vakwerk en de staat waarin het is. Het hout van de binnenwanden ziet er goed uit (zeker als je je realiseert, dat het waarschijnlijk ergens tussen 300 en 400 jaar oud is), maar in een hoek van de buitenmuur zal misschien wel wat hout vervangen moeten worden.

Ook de waarschijnlijk oudste versieringen worden beter zichtbaar en dat zijn o.a. rose-achtig gekleurde vlakken aan de onderkant, die zijn afgezet met donkere randen. Verder is er een lichtblauwe laag, die we ook in andere kamers tegengekomen zijn en de laag met -een minder mooie- sjabloonversiering.

Aan het feit dat er in deze kamer maar 1 laag behang zit, zou je kunnen opmaken dat deze ruimte minder gebruikt werd en niet meedeed aan de “behangmode” van de overige slaapkamers.