ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

27 juli 2022 ‘weer een mijlpaaltje’

27 juli 2022 – met 21 tot 27 graden en geen regen is het voorspelde weer een kopie van gisteren.

Het vorige mijlpaaltje was 19 dagen geleden, toen de laatste Oberputz op de achtergevel van de puntkamer ging. Vandaag kon de volgende genoteerd worden, want het laatste vak kreeg z’n witte afwerklaag. Na het schoonmaken en het beitsen was dit vakwerk af!

We gaan nu verder met het afwerken van het vakwerk aan de andere kant van de puntkamer, wat grenst aan de vide.

Op de vide stonden planken bij het onderste raam op het programma. Hier zit het nodige verstek aan en dat is soms een behoorlijk gepuzzel met kromme en bolstaande planken. We hebben daarom eerst een kort proefstuk gemaakt en toen die paste, hebben we het op de juiste grootte nagemaakt.

Zoals wel vaker past het dan toch weer niet helemaal omdat de afwijkingen in de “echte” plank anders zijn en is er vijl nodig om het passend te maken.

Om optisch de indruk te geven dat we opgeschoten zijn, hebben we aan de rechterkant nog een stuk gevuld met steenwolisolatie. Hier ging bijna 1 pak in en met elk weggewerkt pak krijgen we weer meer ruimte (voor nieuwe materialen waarvoor nu nauwelijks plaats is).

In de lagedeurkamer zijn we een stapje verder gegaan met het schoonmaken van het hout van het vakwerk. Het behang en stucwerk was er al grotendeels af en met een roterende staalborstel zijn de laatste restjes er afgehaald. Het hout is hierdoor beter zichtbaar en een groot deel van de splinters wordt er ook meteen afgeborsteld.