ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

2 augustus 2022 ‘wat en waar?’

2 augustus 2022 – vandaag neemt het weer met 26 tot 33 graden, een aanloopje richting de 40 graden die het later deze week zou kunnen worden.

Het dak van de puntkamer is weliswaar gedeeltelijk geïsoleerd, maar als het de hele dag boven de 30 graden is, wordt het er toch nog warm. Ook omdat verf snel droogt, werken we vooral ’s ochtends in de puntkamer. Vandaag stond er leemverven van vakken aan de kant van vide op het programma. Een paar vakken kregen hun eerste laag en een paar kregen hun tweede en laatste laag.

Vanaf de dag dat het oude dak afgebroken werd, wilden we delen van de oude eikenhouten dakconstructie (volgens ons is het een Liegender Kehlbalkendachstuhl) terugzetten. De dunne (ca. 9 x 9 cm) Sparren (dakbalken) zijn relatief makkelijk terug te zetten, maar de zogenaamde Stuhlsäule is een ander geval.

Dit is een loodzware typisch gevormde balk, met het zwaartepunt op een andere plaats dan gewoonlijk. Van de onderkant moet een stukje in een bepaalde vorm afgezaagd worden, zodat het aansluit op de balken die er al zitten. Om dit zo goed en makkelijk mogelijk te doen, hebben we een mal gemaakt van de aansluiting.

Behalve deze Stuhlsäule en dakbalken, hebben we nog de nodige andere balken nodig. Sommige hadden we ooit al eens schoongemaakt, maar andere niet. Vandaag hebben we de helft (moest helaas doorgezaagd worden bij het afbreken) van een Stuhlrähm (dwarsbalk) schoongemaakt.

Dit was een vrij slechte balk en de door ongedierte aangetaste grotere delen hebben we eruit gehakt met een dissel en daarna verder schoongemaakt met een roterende staalborstel.

Er lag nog een dakbalk die we al eerder ontspijkerd hadden en die hebben we ook geborsteld, zodat die klaar is voor gebruik. Voor we dit soort hout daadwerkelijk gaan gebruiken worden ze eerst in de impregneerolie gezet.

De hele dakconstructie terugzetten gaat niet echt, want dan staat het aan de ene kant midden voor een dakkapel. Het zou dus een halve constructie worden. Dan is het de vraag waar we die gaan herbouwen; op de vide en/of de puntkamer. Op dit moment lijkt een halve constructie, maar wel met een hele Kehlbalken en Spannriegel, in de puntkamer onze voorkeur te hebben, maar het staat nog niet vast.

In onze dakconstructie zit in het midden een extra dwarsbalk. Die hadden we ook al eerder schoongemaakt en om te zien hoe het staat, hebben we hem nu provisorisch op z’n plaats gelegd. Het staat mooi, maar geeft vooralsnog een vertekend beeld, omdat de balk nu te hoog ligt.

We realiseerden ons ook, dat wanneer de balken op de juiste hoogte liggen, we moeten bukken om er onderdoor te gaan. Of we accepteren dit, of we passen de constructie aan. Nog genoeg om over na te denken.

Ook in de kamer met de lage deur werd nog gewerkt. Deels met andere roterende borstels, die we als test proberen. Deze borstels zijn wat harder, waardoor het er sneller af gaat en er zit een smalle bij voor de randjes.