ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

3 augustus 2022 ‘optische bezigheden’

3 augustus 2022 – de temperatuur deed met 26 tot 36 graden een klein stapje omhoog en hier houden we -als het kan- rekening mee bij het werk en de werkplek.

Vanwege de warmte hebben we ’s ochtends het laatste vak van de rechterkant van het vakwerk aan de vide-kant kant van de puntkamer in de witte leemverf gezet. Voordat we wisten dat er witte afwerkstuc bestond hebben we leem afgewerkt met 2 lagen witte leemverf. Dit keer hebben we de leemverf er wat dikker opgedaan en als het droog is, kunnen we zien of 1 laag voldoende is.

In de lagedeurkamer gingen we door met krabben en schuren. Op bepaalde stukken muur en het hout, proberen we de kalk en verf er zo goed mogelijk af te krijgen. Dit is een stoffig en tijdrovend karwei, maar je hebt wel eer van je werk als er weer wat blootgelegd wordt.

Het schoonmaken van oude balken met een harde staalborstel op de haakse slijper, is ook een enorm stoffig karweitje, wat je niet de hele dag moet doen. We proberen elke dag minstens 1 balk te doen en vandaag is dat gelukt. Het voordeel is nu wel, dat het in de werkplaats nog steeds maar 20 graden is. Heerlijk koel vergeleken met buiten.

Gister lag het werk op de vide een dagje stil, maar vandaag hebben we er weer de nodige planken opgezet. We komen in de buurt van de bovenkant van het onderste raam en hebben nu ongeveer 1/3 (2 van de 6 meter) gedaan.

Een projectje wat al sinds eind oktober 2020 stil lag, is de muur aan de linkerkant, bij het smalle gangetje. Voorheen zat hier een vakwerk en een stukje daarvan willen we terug zetten. Een deel hiervan ligt al ruim 1,5 jaar te wachten en vandaag hebben we de eikenhouten Mauerlatte (soort muurplaat) in de kleur Oxenblutrot erop gezet. De planning is om morgen de onderbalk van het vakwerk erop te zetten en daarna de rest.

Dit stukje -deels half- vakwerk, heeft geen constructieve functie, alleen een optische. Zowel hier, als in de lagedeurkamer zijn we vandaag dus optisch bezig geweest en er komen zeker nog meer ‘optische werkdagen’.