ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

4 augustus 2022 ‘de toverbalberg’

4 augustus 2022 – de eerder voorspelde 40 graden is bijgesteld naar 39, wat nog steeds behoorlijk heet is. De tuin heeft het zwaar en begint hier en daar een woestijnachtig uiterlijk te krijgen. Hopelijk valt er van de voor morgen voorspelde regen ook wat bij ons.

In de puntkamer stond vandaag het wit maken van de vakken links van de doorgang naar de vide op het programma. Dit zijn minder vakken dan rechts en we kunnen ze nog niet allemaal doen, omdat op 1 vak mogelijk nog een aansluiting komt met de wand van het toilet.

De eerste fase van het schoonmaken van de vakwerkwanden van de lagedeurkamer zit erop. Fase 2 is kijken of er nog wat afgaat met een staalborstel op de haakse slijper en misschien gaan we dat de komende dagen doen.

Intussen gaan we verder met de plafondbalken, waar je een stuk lastiger bij kunt. Daar zit ook de nodige rommel op die we eraf willen hebben.

In de vide zitten er nu planken rondom het onderste raam. We hebben eerst een dunne plank zo waterpas mogelijk boven het raam gezet, wat een goed vertrekpunt is voor nieuwe rijen planken. Daarna hebben we de tussenruimte opgevuld met op maat gezaagde stukken. Hierbij zat ook een soort spie met een lengte van 125 cm en oplopend van 0 naar 18 mm.

De schuine stukken rondom de bovenkant van het raam gingen niet echt soepel, want de oude planken zijn eigenlijk te slap en te krom en staan te rond voor (dubbel) verstek.

Vroeger en misschien nu ook nog wel, had je toverballen, die telkens van kleur veranderde. In de tuin hebben we een berg, die ook telkens van kleur verandert. In de lente is die meestal groen van het onkruid, wat bij heet weer steeds geler wordt. Door het jaar heen volgt de kleur de werkzaamheden van dat moment.

Zo was de berg o.a. al een keer ‘baksteengruisrood’ en ‘leemafvalgrijs’. Kortgeleden was die ‘leemafwerkspulwit’ en momenteel ‘stucafvalgrijsachtig’. We hebben geen idee wat de volgende kleur zal zijn.