ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

5 augustus 2022 ‘eindelijk regen’

5 augustus 2022 – de voorspellers hadden het dit keer gelukkig goed, want vannacht heeft het eindelijk geregend. De verkoeling die deze regen gebracht heeft, is maar van zeer tijdelijke aard, want vandaag kan de temperatuur plaatselijk al weer oplopen tot 34 graden.

Het kaal maken van de balken in de lagedeurkamer gaat in 2 stappen, eerst wordt -waar mogelijk- de verf er met een beitel of steekmes afgestoken. Daarna wordt het restant er met een roterende borstel afgehaald.

Misschien zou het ook wel meteen met de roterende staalborstel kunnen, maar dan wordt het helemaal een ontzettende zooi. Niet dat het nu netjes blijft, want ook met de huidige methode gaat er regelmatig een emmertje naar de berg.

In tegenstelling tot de aangrenzende slaapkamer, zijn de tussenruimtes tussen de balken boven de hoofdbalk niet dicht gemaakt. Een ideale plaats voor stof, wat zich hier waarschijnlijk gedurende eeuwen verzameld heeft, tot een centimeters dikke laag.

In de vide dachten we even de dagelijkse plank erop te zetten, maar dat ging niet door. Eerst moest er geïsoleerd worden met houtvezelplaat en steenwol en voordat we daaraan konden beginnen, moest nog een elektriciteitsleiding vastgezet worden.

Er ging de nodige tijd overheen voordat de isolatie, dampremmende folie en strook jute erop zat en toen kon eindelijk de dagelijkse plank erop. We laten het vandaag bij 1 plank, omdat er nog andere karweitjes op de lijst van vandaag staan.

Een ander karwei is het zoeken van hout voor het vakwerkje boven het keukenraam en de oude dakconstructie in de vide en/of puntkamer. Her en der liggen stapels hout en daaruit moeten nu de juiste balken gehaald worden.

Als we een geschikte balk gevonden hebben, dan wordt die eerst schoongemaakt en ontdaan van rotte en aangevroten stukken. Een balk die mooi vierkant was, krijgt dan al snel een heel andere vorm en alles verdwijnt onder een dikke laag houtstof.

Is de balk schoon genoeg, dan wordt die in de impregneerolie gezet en is die in principe klaar voor (her)gebruik. Vandaag hebben we op deze manier 4 balken schoongemaakt en 3 andere geïmpregneerd.