ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

6 september 2022 ‘weer een laatste vak’

6 september 2022 – na een regenbuitje vannacht zet het zomerse weer zich gewoon voort en wordt het vandaag 22 tot 30 graden. Ook tegen de avond viel er wat regen, maar onze werkdag zat er toen al op.

Nu er geen toilet op de puntkamer komt, is er ook geen aansluiting tussen de toiletwand en het vakwerk. Het vak waar deze aansluiting zou komen, kan nu afgewerkt worden, net als de andere vakken. De afwerking is niet overal gelijk; op de meeste vakken zit leemverf en op een paar vakken -zoals deze- zit witte leemstuc.

Ook vandaag dus weer een ‘laatste vak’; we hebben er daar al meer van gehad en elke keer is dit weer een mijlpaaltje, want er is weer iets af.

De deurhelften van de boogdeur zelf hebben we kiervrij gemaakt en vandaag zijn we bezig geweest om de kieren tussen het kozijn en de muur te dichten. Zoals wel vaker in dit huis, is het ook hier verre van recht. Waar mogelijk duwen we compriband in de kier en als dit droog is, komt er een laagje cementkit overheen. Het laatste waar we dan nog naar moeten kijken is de afdichting tussen de deur en het kozijn. Als test hebben we een stukje tochtstrip erop gezet.

De dagelijkse plank op de vide is een tijdje niet doorgegaan, maar vandaag was het weer zover en hebben we de plank onder het bovenste raam erop gezet en de onderste plank in de raamopening. De laatste is in verstek, om zoveel mogelijk licht door te laten.

Het afsluitende werk rondom het keukenraam, was het raam zelf. Vandaag hebben we stopverfhiaten opgevuld met beglazingskit en morgen gaat er een laagje verf op.