ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

8 september 2022 ‘helemaal af’

8 september 2022 – de temperatuur neemt een duik omlaag, want het wordt 18 tot 23 graden. Op zich een prima temperatuur om te werken en direct onder het dak is het minder warm.

In de lagedeurkamer zijn we begonnen aan de renovatie van het volgende vak en hebben we bij de breedste voegen van het vorige vak voor het eerst voegenvuller geprobeerd. Deze is speciaal voor aansluitingen tussen vakwerkhout en vulling, wat een lastige plek is, omdat het hout onder invloed van vocht “beweegt” t.o.v. de veelal harde vulling.

Het tweede vakwerk in de puntkamer, aan de kant van de vide, was helemaal gevuld en vandaag hebben we het hout schoongemaakt en afgewerkt. Deze afwerking bestond uit een laagje eiken beits, waardoor het hout nog mooier wordt. Hiermee is dit vakwerk dus echt helemaal af.

De dagelijkse plank op de vide zat er redelijk snel op en gelukkig volgde nog meer plankjes, waardoor het dak rechts van het bovenste raam al aardig beplankt wordt. Heel erg snel gaat het ook weer niet, omdat er elke keer ook een kort plankje met verstek in het raamgat moet komen.

Verder bleek het bovenste raam een beetje scheef te zitten, waardoor de uiteinden van de planken ongeveer 1 graad scheef afgezaagd moeten worden. Ook dit kost weer extra tijd.