ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

9 september 2022 ‘tot de nok’

9 september 2022 – de tropische periode lijkt voorbij te zijn, want vandaag wordt het 16 tot 23 graden, met kans op regen (die inderdaad volop zou vallen).

Van de aanwezigheid van een tijdelijk tussenvloertje op de vide hebben we gebruik gemaakt, om het te nieuw uitziende Douglas hout van een staander en de nok, donkerder te maken met eikenbeits. Het krijgt hierdoor een passender uiterlijk.

Vandaag is niet de standaard opruimdag, maar toch hebben we opgeruimd. De emmer van de stofafzuiging zat helemaal vol en de oogst was ruim 6 kg.

Ook hebben we gekeken naar ondersteuning van de constructie boven de pas ontdekte gebroken balk. De kans dat er iets zou gebeuren is o.i. niet groot, maar een extra ondersteuning kan geen kwaad; zeker niet als we buiten wat Putz gaan weghakken. Er staat nu een eikenbalk onder en hopelijk is dat voldoende als het ooit nodig is.

In de kamer met de lage deur heeft het tweede vak een laagje Kalkputz gekregen. Er zijn nog de nodige vakken te gaan, maar elk vak wat gedaan is, betekent dat er eentje minder is om te doen. Hoewel de Kalkputz vrij licht opdroogt, komt er als laatste afwerking nog een oudroze-achtig gekleurd laagje verf op.

Op de vide zijn er weer de nodige planken bijgekomen, waaronder de plank boven het raam en de bovenste plank bij de nok. Bij de puntkamer hebben we ervaren, dat het lastig is, om de bovenste plank er als laatste op te zetten en daarom doen we dat hier anders. Dat kan hier ook makkelijker, omdat de planken op de vide, in tegenstelling tot de planken van de puntkamer, geen messing en groef hebben.

Aan het eind van de werkdag waren we rechts tot aan de versgebeitste nokbalk gekomen. Nog 2 plankjes en we kunnen het vloertje opschuiven om het aan de linkerkant af te maken.