ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

21 september 2022 ‘een sprossentest’

21 september 2022 – voor vanmiddag is er zon voorspeld en met 12 tot 19 graden kan het nog een aardige herfstdag worden.

Sprosse oftewel roede, is een woord wat niet in de vocabulaire van schoolduits staat, maar is intussen wel een -voor ons- bekend woord. Op het keukenraam na, hebben alle oude ramen in het huis Sprossen en de Wiener-variant zit ook in de nieuwe ramen.

De meest opvallende roedevrije ramen zijn de 2 dakramen op de vide en hier willen we wat aan gaan doen. We hebben er een paar testroeden opgezet in de maten van de roeden van de dakkapelramen. Over de maten en vakverdeling zijn we tevreden en we gaan nu de echte roeden maken.

We hebben niet de juiste latjes, maar wel een heleboel eikenlatjes, waarvan we er een paar op en aan elkaar gaan lijmen. Als je het daarna zaagt, schuurt en wit verft, dan zal dat niet opvallen.

In de lagedeurkamer blijft een stuk muur links van de deur origineel. Omdat leem en kalk blijven stoffen, zit er nu leemfixeer op. Verder heeft het 4e vak van de 7 een laagje Kalkputz gekregen en zijn er wat randjes afgewerkt en delen van het hout in de eikenbeits gezet.

Op een vak wat al eerder gedaan was, zit nu roze kalkverf. De kleur lijkt niet helemaal op hetgeen wat we zoeken, want het is iets te roze. We gaan kijken of we het aan kunnen passen met de verf-pigment verhouding. Pigment moet er altijd bij; ook bij wit.

’s Middags was het tijd voor de dagelijkse plankjes op de vide. De eerste duurde wat langer omdat die een stukje in de raamopening had met dubbel verstek. Daarna ging het ietsje sneller en er zitten weer een aantal rijen planken in.