ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

29 september 2022 ‘dat is 1‘

29 september 2022 – de voorspelde temperatuur is gelijk aan die van gisteren en ook de zon laat zich weer regelmatig zien.

De werkzaamheden speelden zich evenals gisteren voornamelijk af in de lagedeurkamer en de vide.

In de lagedeurkamer hebben we de ivoorwitte verf opgemaakt en de kleine buitenmuur is nu af en een stuk van de langere buitenmuur. Wat er op de rest van de langere muur komt weten we nog niet precies.

Het is namelijk de vraag, wat er met die muur gaat gebeuren als we -waarschijnlijk volgend jaar- aan de buitenkant aan de oude achtergevel gaan werken.

De verf van het eerste roederaam was droog en dus konden we het ophangen. Het raam klemt weliswaar in het kozijn van het dakraam, maar bij andere temperaturen en/of vochtigheid is het niet zeker dat dit zo blijft,

We hebben het daarom vastgezet met stukjes dubbelzijdige witte tape van ca. 1,5 x 2 cm, die bovendien vochtbestendig is en -als het nodig is- makkelijk te verwijderen is.

Nadat het tijdelijke tussenvloertje afgebroken was, hadden we een goed zicht op het dakraam met de roeden; het ziet er prima uit en het was het werk zeker waard. Als het onderste raam ook gedaan is, kan het er alleen nog maar beter uitzien.

Het tweede raam kwam goed uit de lijmklemmen en na het schuren hebben we de afronding aan de zichtkant gefreesd. Na een laatste schuurbeurt is het klaar om geverfd te worden.

Gisteren hadden we al iets aan het vakwerkje tussen vide en puntkamer gedaan, maar voor het echte werk is een steiger nodig. Omdat het roederaam er nu in zit, kunnen we die steiger afbreken en opbouwen voor het vakwerkje. Dit koste nog redelijk wat tijd, omdat we ladders moesten verwisselen en de oude balk anders vast moesten maken.

Het doel was om vandaag de steiger gebruiksklaar te hebben, maar niet altijd wordt een doel behaald en dat was hier ook het geval; morgen gaan we dus verder.