ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

30 september 2022 ‘een kromme balk‘

30 september 2022 – vannacht lag de temperatuur rond het vriespunt en vandaag kan het oplopen tot 10 tot 17 graden. De koude nachten laten ook hun sporen in huis achter; in de woonkamer is het 15 graden, in de keuken en slaapkamers rond de 12, 13 en in de werkplaats wordt net de 10 graden gehaald.

Nadat de steiger op de vide af was, konden we verder met het bovenste vakwerkpuntje tussen de vide en de puntkamer. Als eerste ging de laatste steun erop en daarna was de schuine balk aan de beurt. Hiervoor gebruiken we een oud stuk dakbalk, want die heeft er oorspronkelijk ook gezeten.

Om er zo zeker mogelijk van te zijn, dat de balk met juiste hoeken afgezaagd zou worden, hebben we eerst proefstukjes voor het boven- en ondereind gemaakt. Op deze punten paste de balk goed, maar doordat die krommer was dan gedacht, stond de balk in het midden verder van het dak af en moesten er vulhoutjes tussen de balk en de bevestigingssteunen. We hebben nog wel geprobeerd om de balk met lijmklemmen recht(er) te krijgen, maar een eikenbalk van 9×9 cm buigt niet echt.

Vanochtend was het te koud boven, maar vanmiddag kon het 2e roederaam voor de 2e keer geverfd worden. Als de 3e laag droog is, dan kan het erop.