ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

4 oktober 2022 ‘een goede dwarsligger‘

4 oktober 2022 – het weer was vandaag inderdaad beter; regenloos met temperaturen van 14 tot 20 graden.

In de lagedeurkamer hebben we het restant van de ivoorwitte verf op de lange muur gedaan. Als we nieuwe verf hebben, wordt de rest ook gedaan.

Na de balken en de wand, zijn we ook aan de vloer begonnen. Er liggen vrij lange en brede planken, die erg wisselend van kwaliteit lijken te zijn. Sommige zijn als nieuw en andere vertonen de nodige sporen van ongewenste knagers.

Om te beginnen gaan we het vuil van de planken schuren en ze impregneren. Daarna zien we wel verder.

Het roederaam voor het onderste dakraam kreeg de laatste verf en kan er dus morgen in.

De linkerkant van het vakwerkpuntje tussen vide en puntkamer is nu nagenoeg klaar voor leemstenen en leemstuc. Aan de rechterkant moest nog een dwarsbalk komen. Hiervoor gebruiken we een stuk van een oude eikenbalk van ca. 13 cm, zodat het er hetzelfde uit ziet als links.

Na een proefbalkje konden de definitieve balk gezaagd worden en voor een aansluiting van 2 oude balken paste het prima. Het volgende karweitje is het deurtje, wat we in het rechter stuk willen maken. We gaan eerst een soort kozijn van planken maken om te kijken hoe het staat.