ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

25 oktober 2022 ‘leemsteenzagen‘

25 oktober 2022 – vandaag is de eerste dag van een serietje dagen met bovenherfstige temperaturen. Het kan nu maximaal 22 tot 23 graden worden (waarschijnlijk niet hier) en in de komende dagen kan daar nog wat bijkomen.

In de tuin lagen er weer de nodige kastanjes en bladeren om geraapt te worden en gelukkig stond de aanhanger bij de buren er nog. We zijn nu weer bij, maar er hangt nog het nodige in de boom.

Morgen willen we beginnen met de leemstenen in het puntvakwerkje. Hiervoor moet er een v-vormige groef in de stenen aan de onderkant en de zijkanten worden gemaakt. Ook moeten er stenen afgezaagd worden op de juiste breedte en/of hoogte, rekening houdend met de voegen die er tussen komen.

Tot nu toe hebben we het zagen altijd van tevoren gedaan, zodat het leemsteenmetselen niet onderbroken hoeft te worden voor het op maat zagen van stenen en dat doen we nu dus ook. De hoeveelheid leemsteengruis was groter dan normaal, omdat er veel schuine stenen waren en er was geen steen waar niet aan gezaagd hoefde te worden.