ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

27 oktober 2022 ‘tuinopruimwerk’

27 oktober 2022 – het blijft de komende dagen lente, want vandaag kan het weer 24 graden worden en voor morgen is nog warmer weer voorspeld.

Het werk vandaag is grotendeels het afmaken van waar we gisteren aan begonnen zijn.

In het puntvakwerkje zijn de laatste stenen gemetseld en we hebben ook de bovenste randen dicht gemaakt. Officieel moet je daarmee een tijdje wachten vanwege het inklinken, maar door het kleine aantal laagjes denken we dat het inklinken minimaal zal zijn. Ontstaan er toch spleetjes, dan maken we die weer dicht.

De leemstuc kan direct op de leemstenen, maar op de houtvezelplaten en de OSB moet eerst een leemstucprimer. Deze heeft een opvallend rode kleur, zodat duidelijk te zien is, waar primer zit en waar niet.

Om de te blinkende en daardoor te opvallende bout en ring van de dakconstructie een meer passend uiterlijk te geven, hebben we die zwart gemaakt.

De plankjes voor de 2e laag van het puntvakwerkdeurtje zijn op maat gezaagd en deels op de 1e laag gelijmd. Het is de bedoeling dat we het deurtje als geheel morgen passend gaan maken.

In de tuin hebben we de laatste struik van de benedentuin gesnoeid; dat was de vlinderstruik, die elk jaar een behoorlijk aantal vlinders trekt. Ook enkele kleinere planten zijn wat korter gemaakt.

Daarna hebben we een snoeirondje door de boventuin gemaakt en diverse pruimenbomen, hazelaars en vlierbes gesnoeid. Ook hebben we de nodige dorre bramen takken verwijderd, waarvan er sommige al een paar jaar in een boom zaten. Tijdens dit werk kwamen we ook bloemen in diverse pruimenbomen tegen.

Ondanks andere werkzaamheden is het nog steeds de bedoeling, dat de puntkamer de eerstvolgende ruimte wordt die af is. Eén van de dingen die nog moet gebeuren is het isoleren en aftimmeren van het schuine dak aan de rechterkant.

Voordat we dit gaan doen, moeten de openingen tussen de balken dichtgemaakt worden. Hieronder komt namelijk een inpandig terras en het is niet bedoeling dat er via deze weg kou binnenkomt. Het is nu afgedicht met een plaatje OSB en een strook houtvezelisolatie, om de kieren te dichten.

Aan de bovenkant, op de OSB, komt de 20 cm isolatie van het schuine dak en aan de onderkant, tussen de vloerbalken, nog een laag isolatie van dezelfde dikte.