ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

28 oktober 2022 ‘geen duimen draaien’

28 oktober 2022 – 26 graden kan het vandaag maximaal worden; het lijkt wel of de zomer terug is. Het werk in de tuin is grotendeels gedaan, dus ondanks het mooie weer hebben we vandaag binnen gewerkt.

Op de puntkamer is het nodige moderne Douglashout verdonkerd, om het een beter passend uiterlijk te geven. Oftewel, het lijkt wat meer op oud eikenhout, al blijf je wel wat verschil zien.

Als eerste gaan we het stukje van het schuine dak beplanken wat onder de dakkapel zit. Vandaag hebben we de onderste plank gezaagd en de dampremmende folie op maat geknipt en morgen gaat dat erop.

Na een proefboring hebben we eerst de handgesmede duimen van de scharnieren van het puntvakwerkdeurtje erop gezet. Die zaten eigenlijk meteen goed, dus we hoefden geen duimen te draaien. Als gevolg van de slijtage en omdat de onderdelen misschien wel een eeuw geleden handmatig gemaakt zijn, zit het een klein beetje ‘authentiek scheef’, maar het deurtje kan gelukkig wel open en dicht.

De scharnieren en de planken hebben we eerst even vastgezet met torxschroeven en tackers, zodat het deurtje de goede vorm had en daarna hebben we de planken en scharnieren (opnieuw) vastgezet met authentieke bevestigingsmiddelen. We dachten eerst aan zwarte gleufkopschroeven, maar dat was toch nog te nieuw.

De planken hebben we onderling vastgespijkerd met oude smeedijzeren spijkers, die we jaren geleden uit oude balken en planken gehaald hebben. De scharnieren zitten vast met smeedijzeren sierspijkers, omdat die een grotere kop hebben. We moeten nu alleen nog een passende bevestiging van de grendel bedenken en dan zou het deurtje erop kunnen.

Voordat het er definitief op kan, moet eerst de leemstuc erop zitten. Die kan er pas op als de leemstenen(voegen) droog genoeg zijn. Waar nodig hebben we nog wat primer op de houtvezelisolatie platen en OSB, zodat de leemstuc goed blijft zitten.