ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

8 november 2022 ‘een stuk gestuukt’

8 november 2022 – de relatief warme herfstperiode lijkt voorbij, want de temperaturen in huis zijn -volgens de recent opgehangen thermometers- gedaald tot 12-13 graden en er zijn inmiddels minimumtemperaturen geregistreerd die ruim onder de 10 liggen.

De leemstenen van het puntvakwerkje vonden we vandaag droog genoeg om te gaan stuken en dus hebben we Unterputz (de grofste van de 3 soorten leemstuc) aangemaakt. Aan de linkerkant hebben we een paar vakken gedaan, op zowel een ondergrond van leemstenen als van OSB met primer. Net als bij eerdere stucactiviteiten, ziet het er ook nu meteen een stuk beter uit.

Het deurtje was af, op de grendel na en we moesten ook nog een sluitlus maken. In de oudijzerbak lag een bruikbaar stuk ijzer en na wat zagen, slijpen en buigen hadden we een bruikbaar en authentiek uitziend onderdeel.

Het vastmaken van de sluitlus op het vakwerk ging ook prima, maar het vastzetten van de grendel op de deur ging vandaag niet door. Er zat weer een scheur in het hout van het deurtje. Er zit nu nog een extra plankje op de achterkant, maar dit is wel de laatste. Als het nu weer scheurt, moeten we misschien overwegen om een ander deurtje te maken.