ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

9 november 2022 ‘vergrendeld‘

9 november 2022 – de weersvoorspellers komen vandaag met een regenachtige dag en temperaturen van 10 tot 16 graden. Een typische herfstdag.

Met het vervolg van het leemstuken hebben we even gewacht, tot de ergste ochtendkou verdwenen was en de temperatuur richting de 15 graden ging. Een mooie gelegenheid, om eerst de grendel op het deurtje te zetten, wat zonder noemenswaardige problemen ging.

Daarna was de Unterputz aan de beurt en we konden zowaar het hele puntvakwerkje afmaken; iets wat we vooraf niet verwacht hadden. De voorheen verschillende ondergronden zien er nu allemaal hetzelfde uit door de leemstuc, waardoor het geheel er veel beter uitziet. Ook lijkt de kleur veel op de vulling van het vakwerk wat eronder zit.

Op de puntkamer willen we oude balken terugzetten, om een impressie te geven van hoe het ooit was. Omdat de dakconstructie aangepast is, moeten ook sommige balken worden aangepast. Dit moet in 1 keer zo goed mogelijk gebeuren en daarom hebben we voor de zekerheid eerst een mal gemaakt.

Met de mal op de balk, zijn we aan het zagen gegaan met een ouderwetse handzaag. Omdat de balk niet vlak en recht is, zagen we het niet zitten om het met een elektrische zaag te doen. Gezien de aard van de balk, was het resultaat prima.

Daarna kon de balk op z’n plaats om het zaagwerk te testen. Het optillen was een redelijke work out en gelukkig paste de onderkant prima. Hoe we de balk vast gaan maken weten we nog niet, daar gaan we nu over nadenken.

De restende tijd hebben we gevuld met het verouderen van een recente gekochte grofgezaagde nieuwe eiken balk, die uit uiteindelijk ook in de puntkamer moet komen.