ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

4 mei 2023 ‘het spoort wel’

4 mei 2023  – tussen de koele lentedagen in, is er vandaag opeens kans op zomers weer, want de (voorspelde) temperatuur kan plaatselijk oplopen tot 26 graden. De 26 hebben we niet gehaald, maar het werd prima weer om in de tuin te werken (o.a. de resterende plantjes te poten) en te eten en drinken.

Met het wit maken van het restant van het puntvakwerkje, kan dit karwei zo goed als afgestreept worden. Bij de koop zaten er wat scheve planken, daarna jaren niets en nu een eikenhouten vakwerk!

Na het puntje van het vakwerk tussen puntkamer en vide, is nu het vakwerk eronder aan de beurt om witgemaakt te worden.

Op de puntkamer spoorde het letterlijk, want we hebben de onderste stukken van de 2 linkse sporen gemaakt. Beide uiteinden van deze stukken zijn in verstek, omdat ze min of meer achter de Stuhlrähm (bovenkant) en Stuhlschwelle (onderkant) vallen.

Ook hebben we 2 stukken sporen gemaakt, die van de bovenkant van het tussenvloertje tot aan de nok lopen. Boven het tussenvloertje zouden er eigenlijk meer moeten komen, maar dat vinden we nu zonde van de tijd en het hout, omdat je die niet of nauwelijks kunt zien.

De linker windschoor (Streben) zit er nu definitief op en past met z’n verdonkerde uiterlijk prima in het geheel. Omdat ze jarenlang in opslag gelegen hebben, worden de meeste balken eerst nog een keer geïmpregneerd en daarna op kleur gemaakt.

We hebben ook nog een foto gemaakt van de linker verbinding van de linker Stuhlrähm in de Stuhlsäule, omdat hier de oude verbinding kon blijven. Er hoefde maar een klein stukje eraf om de balk ertussen te krijgen.

Bij de bouw van het huis kun je balk voor balk van de draagconstructie redelijk eenvoudig monteren en komt daarna de achtergevel en tenslotte de sporen en het dak. Nu zit dat er al en moet de (optische) draagconstructie er als laatste in. Dat is een stuk minder simpel en vergt het nodige passen en meten.