ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

5 mei 2023 ‘gruislokaliseerlatjes’

5 mei 2023 – met 17 tot 24 graden zou het een aardige dag kunnen worden, maar de toevoeging ‘wisselvallig’ maakt het minder; het zou kunnen regenen en onweren. Gelukkig viel dat mee en bleef het beperkt tot wat verdwaalde druppels.

Er was nog een restantje leemwitsel en daarmee hebben we het linker vak van het waaiervormige vakwerk op de vide gedaan. Net als het bovenste puntje, wordt ook de vulling van dit deel van het vakwerk wit gemaakt.

In de hoek van de gang bij de keukendeur hebben we al een paar keer een hoopje gruis van onbekende herkomst weggehaald. Nu lag er weer een hoopje en gaan we proberen te achterhalen wat het is en waar dat vandaan komt.

Hout (van houtknagers) is het waarschijnlijk niet, want het is niet brandbaar; het lijkt steen- of stucgruis te zijn. Om te kijken waar het vandaan komt, hebben we latjes op de staander gespijkerd. Het idee is, dat er gruis op een bepaald latje valt, waardoor wij weten van welke hoogte het komt, zodat we daar verder kunnen speuren.

In de puntkamer kregen de geïmpregneerde balken een laagje verdonkering en afhankelijk van het resultaat na het drogen, krijgen ze een 2e laag, of zetten we ze op hun plaats.

Wat qua hout nog op het programma staat, zijn de resterende “optische sporen”. Het zijn geen “echte”, omdat ze tussen de balken van de dakstoel zitten in plaats van erop. 2 kleine stukjes zitten er nu definitief op.

Door de zon is het in de tuin warmer dan binnen en is het prima weer om in de tuin te werken aan het nieuwe terras, of aan andere dingen. De “vijver” van de tuinkroko is inmiddels speenkruidvrij en dus is er een mooi bedje voor zaaiproeven.