ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

20 mei 2023 ‘klimopstrijd‘

20 mei 2023 – het weer maakt een stapje richting zomer, vandaag 16 tot 23 graden en morgen komt daar nog wat bij.

Op de vide ging het werk van gister verder; de leemvulling van het vakwerk kreeg en laagje witte verf. Om het mooi egaal wit te krijgen, moeten er 2 lagen verf op en bij elkaar zijn dat de nodige vierkante meters. Het hout eromheen werd schoongemaakt en kreeg waar nodig een donkerder tintje, om het beter te laten passen in het geheel.

Ook in de puntkamer zijn we met oud hout bezig geweest. Vier oude balken, waarvan er 1 nog wat aangepast moest worden, zijn vast gemaakt en we hebben nog een balk op maat gemaakt en geïmpregneerd.

De 2 lange balken die eerder gemaakt en geïmpregneerd waren, kregen een donkerder tintje en kunnen er volgende keer op. Er komt nu schot in; nog 1 lange balk, 3 kortere en wat kleine stukjes en de oude dakconstructie die tegen het dak zit is af. Misschien komen er daarna nog andere oude balken.

Bij de dakkapel zijn stukken nieuwe Douglasbalk donker gemaakt. Dit zijn de delen die in het zicht blijven als de planken erop zitten en die willen we – net zoals het andere nieuwe hout – een ‘old look’ geven.

Het laatste karweitje was in de tuin, waar o.a. een slag in de eindeloze strijd tegen klimop en onkruid op het programma stond. Een behoorlijk deel van de boventuin tussen de bomen in, is bedekt met een dikke laag klimop en daar willen we op z’n minst voor een deel vanaf.

We hebben weer wat stukken vrijgemaakt, waaronder een paadje naar het terras en hopen dat we het vrij van onkruid kunnen houden.

We gaan nu kijken welke planten – anders dan klimop en liefst bloeiend – het doen op deze zeer schaduwrijke plekken zonder directe zon.