ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

25 mei 2023 ‘een droogstoel’

25 mei 2023 – de voorspelde temperatuur is met 16 tot 23 graden is nagenoeg gelijk aan die van gisteren, maar nu met minder wind. De komende dagen komen daar een paar graden en minder wolken bij. Het gaat de goede kant op en dat beginnen we binnen ook te merken. In de woonkamer is het 17 graden en in de gang en keuken kruipt de temperatuur richting de 15.

Hier en daar staat de steiger in de weg en om verder te kunnen met het wit maken van het vakwerk op de vide, moet de steiger – die we vorig jaar voor het puntvakwerk gemaakt hadden – weer afgebroken worden. Dat ging redelijk snel en daarna kon het wit maken verder gaan. We zijn nu over de helft.

Op de puntkamer staat de komende tijd het isoleren en aftimmeren van het dak aan de dakkapel kant op het programma. Voor het deel in de kamer zelf hebben we “nieuwe” oude planken en met het restant oudere planken gaan we een stukje boven de tussenvloer beplanken.

Op beide plaatsen hebben we de onderste plank (in verstek) erop gezet met daarachter een stuk dampremmende folie. Zodra we de isolatie hebben, komt er 18 cm steenwol in. Bij de vloer is het ruimte groter vanwege de knik in het dak en dat hebben we opgevuld met restanten steenwol en houtvezelplaten. Plaatselijk zit daar nu ruim 40 cm steenwol.

Het is nu een kwestie van op maat zagen van planken, schoonmaken, impregneren en erop zetten.

Het grinttegelterras in de tuin willen we ook anders hebben; het moet vlakker worden, zodat je er normaal stoelen en tafels kan neerzetten en mooier. Mede vanwege het mooie weer hebben we vandaag wat aan het terras gedaan.

Volgens een oude volkswijsheid zou je het krimpen van een nieuwe overall in de was (grotendeels) kunnen voorkomen, door hem een nacht in een emmer met koud water te zetten. Dat hebben we gedaan en een nog niet weggegooid kapot stoelframe was een prima droogrek.