ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

9 augustus 2023 ‘weer bijna zomer’

9 augustus 2023 – nog 1 dagje herfstachtig donker regenachtig weer, met temperaturen van 18 tot 25 graden en dan wordt het weer echt zomer; donderdag zon en 28 graden en vrijdag nog meer zon en maximaal 30 graden.

Het stof, vuil en zaagsel van het schoonmaken van de grote oude balk was volop neergedaald op het terras en badkamer2. Omdat er misschien ook nog houtwormen met snode plannen tussen zouden kunnen zitten, hebben we het grootste deel opgezogen en daarna de oude balk in anti-houtwormspul gezet. Als dit droog is, dan komt er nog impregneerolie op en tenslotte de afwerking.

Voor de ramen in de badkamer zitten niet alle regels van het vakwerk op de juiste plaats. De onderste zitten goed, maar de bovenste moeten een stuk naar boven. Dit betekent o.a. dat de oude tapgaten dichtgemaakt moeten worden en hiervoor hebben we een stuk uit een afvalstuk eikenhout gehaald. Als het anti-houtwormspul droog is, dan gaat het in het vakwerk.

Overal zitten er openingen tussen oude en nieuwe balken en wanden. Allemaal worden ze ooit dichtgemaakt en op die in het voorportaaltje zitten de eerste 2 (van de 3) afdichtlatjes. Tussen de staander en de leemvulling van het vakwerk zit ook een opening van een centimeter of 10 en om dit af te kunnen dichten hebben we een dikke plank op de staander gelijmd.

Toen ’s middags de zon begon te schijnen, zijn we buiten aan het vakwerk gaan werken. Op de plaats waar de onderbalk moet komen lag het nodige beton, wat bij het maken van het ringanker onder de bekisting door gelopen was. Waar nodig hebben we het weggehaald, zodat het nieuwe stuk onderbalk zo goed mogelijk (waterpas) aansluit op het bestaande vakwerk.

Op de plaats waar het nieuwe stuk onderbalk moet komen, stond nog een schroefstempel, die de puntgevel ondersteunde, in de weg. We hebben er eerst een extra schroefstempel bijgezet en toen de schroefstempel die in de weg stond verplaatst. Er staan nu 3 schroefstempels, waar 2 of 1 voldoende is. Als het nodig is kunnen we er dus 1 weghalen, zonder dat er iets gebeurd.

Aan het eind van de werkdag hebben we nog wat gewerkt aan de plintjes in de puntkamer. Nog even en we zijn hiermee op de helft.