ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

10 augustus 2023 ‘balkendag’

10 augustus 2023 – de voorspelling lijkt uit te komen; de dag begon zonnig en de temperatuur zou plaatselijk op kunnen lopen tot 28 graden.

Vandaag was het ‘balkendag’. De oude eikenbalken en de nieuwere douglasbalken, die nodig zijn voor de wanden van badkamer2 en het terras en verspreid lagen door het pand, hebben we verzameld en op het toekomstige inpandige terras op de 1e verdieping gelegd.

Sommige balken en we op het terras geschuurd en andere hebben we eerst in de werkplaats geschuurd. Waar nodig krijgen de balken eerst een behandeling met anti-houtwormspul, gevolgd door een laagje impregneerolie. De dikke vakwerkbalk op het terras hebben we ook meteen meegenomen.

Ook in de kamer met de lage deur is aan een balk gewerkt; de achterste balk is nu helemaal schoongemaakt, daarna bespoten met anti-houtwormspul en toen gebeitst. Hij ziet er weer mooi oud uit en kan weer jaren mee. De kamerdruif links onder de balk is ook weer wat gegroeid.

Tussendoor zijn ook de puntkamerplintjes gebeitst; als het nodig is krijgen ze nog een laagje en dan kunnen ze op hun plaats gezet worden.

Als laatste zijn we nog even bezig geweest met de afdichting tussen staander en vakwerk op het terras. Er zit nu een 2e steun op en de afdichtplank is gezaagd.