ons avontuur

We wilden nog ‘iets geks’ doen in ons leven en dat werd een vakwerkhuis in Kröv, waar we sinds 2008 aan het werk zijn. Het pand bestaat uit 3 delen. Het oudste deel is uit '1600 en nog wat', dan een deel uit 1779 en tenslotte de "nieuwbouw" van ergens tussen 1779 en 1820. Onze werkvolgorde kan vreemd over komen; dit komt omdat we er ook in willen wonen en dus wordt er ook aandacht aan het “wooncomfort” besteed.

Archief

11 augustus 2023 ‘gehaktdag’

11 augustus 2023 – vandaag wordt het echt zomer, met volop zon en temperaturen van 25 tot 32 graden, maar wel kans op regen aan het eind van de dag.

De afdichtplank tussen staander en leemwand paste goed; nu de voet nog. Van afvalstukken douglashout hebben we een voet gemaakt en als die morgen droog is, kan die erin en is deze opening dicht.

De dikke oude balk zag er slecht en vuil uit, maar na de beitslaag van vandaag, zit de balk er prima uit en kunnen we er eindeloos naar kijken als het terras (volgend jaar?) af is.

Ook de douglasbalk, die binnenkort in de wand tussen terras en badkamer2 komt, kreeg een donker vochtbestendig laagje en is klaar voor gebruik.

Het vulstukje, voor het nu ongebruikte tapgat in het vakwerk van de achtergevel, hebben we erin geslagen. Het paste redelijk goed. Echt onopvallend is het nog niet, maar dat zal een stuk verbeteren als het hout Oxenblutrot geverfd is.

Morgen gaan we het gat van de pen uitboren en komt er een ronde eiken pen in (als het niet regent).

Het dagelijkse werk aan puntkamerplintjes hebben we ook weer gedaan en morgen zetten we er weer wat op hun plek en zagen nieuwe.

Het nieuwe stuk onderbalk lag al weer een tijdje te wachten op het vervolg en vandaag was het zover. Daar waar de balk komt te liggen, is de ondergrond verre van vlak en ligt een stuk hoger als de oude balk. Dit komt doordat er altijd al een stuk onderbalk ontbrak en er bij het storten van het betonnen ringanker het nodige beton geknoeid is en keihard geworden is.

We hadden al eerder het nodige weggehakt en vandaag de rest hebben we de rest weggehakt, vandaar de titel ‘gehaktdag’. Het proefliggen was geslaagd; het nieuwe stuk lag waterpas, op dezelfde hoogte als de oude balk en het volgt ook de lijn van de oude onderbalk.

Binnenkort is de verbinding met de oude balk aan de beurt en de tapgaten voor de staanders.